İş kazasının tespiti davası, bir iş kazasının kuruma bildirilmemesi yahut kuruma bildirilmiş olmakla bile, kurum aracılığıyla yürütülen tetkik ve soruşturma sonucunda iş kazası olmadığının saptama edilmesi halinde işçi aracılığıyla açılması müstelzim davadır. Bu dava ile mahkemeden, işçinin başına gelmiş olan vakasın hukuki niteliği itibariyle "iş kazası" olduğunun saptama edilmesi istenir.
İşveren tarafından mal gururı dâhilin anlayışyerinden diğer bir konumda görevlendirilen işçinin, işçilikin binalması esnasında yaşadığı kazalar,
Hangi durumların iş kazası adetlacağı 5510 skorlı SSGSSK 13. molekül ile sınırlıtir. Bu durumlar ve iş kazası ile ilişkin detaylı bilgiye İş Kazası Avukatı makalesinden ulaşabilirsiniz.
İş kazası nâkil işçinin uğradığı zararlarını otomatik veya maddi manevi tazminat davası ile çalıştıran ödemektedir. Fakat iş kazasından emekverenin sorumluluğu mukannen şartlar altında sınırlanmaktadır.
İş kazası ve hayat hastalığı cihetiyle işçiye Içtimai Asayiş Kurumu’ndan sağlamlanacak olan haklar:
Çkızılışan adetsı 10 kişiden 49 kişiye kadar olan alışverişyerleri 3 kategoriye ayrılarak ceza alışverişlemi uygulanır. Bu tip teamülyerleri azca mühlik, kazalı ve çok kazalı olarak ukubet uygulamasına tabi tutulur. Bu kıstaslara bakılırsa iş kazasını bildirmemenin cezası;
maddesinde "İş kazası, hayat hastalığı, sayrılık ve analık sigortasından sağlanan haklar" başlangıçlığı altında düzenlenmiştir. Bu imkanları kısaca ve maddeler halinde:
Kural olarak iş uyuşmazlıkları itibarıyla aracısız dava açılamamakta olup arabulucuya mirvurmak mecburi tutulmuştur. Fakat iş kazası ve dizge hastalığına müstenit maddi ve tinsel tazminat davaları ile bu alacaklarla ilişkin tespit, itiraz is kazası rapor parası hesaplama ve rücu davaları zaruri arabuluculuk kapsamına dâhil edilmemiştir.
Kıdem tazminatı 4857 SGK resmi ceride 5510 genel dirimlik sigortası minimal ücret yönetmelik Tebliğ hasılat vergisi iş sözleşmesi ücret kanun torba kanun emeklilik iş kanunu istihdam Toplumsal Asayiş Kurumu suç duyurusu tazminatı isteklendirme iş kazası iştirakçi SSK prim tazminat
Yasada, iş kazası tanılamamı gestaltlmamış fakat bir kazanın hangi hal ve durumlarda iş kazası sayılacağı bucak ve zaman sınırlamalarıyla belirtilmiştir.
Kural olarak bir iş kazasının meydana gelmesi durumunda patron tarafından aksiyonyeri ilçe tutanağı tutulmalı ve sav konusu ilçe hadiseı Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)'evet bildirilmelidir. Bildirim bünyelmamışsa ya da meydana getirilen bildirime karşın yaşanan olay SGK tarafından iş kazası olarak nitelendirilmemişse, işçi tarafından her zaman iş kazasının tespiti davası açılabilir ve şahit bildirmeı, maslahatyeri kayıtları, esenlik raporları vb.
İş kazası tutanağı, iş kazalarının arkası sıra işveren aracılığıyla tutulması zaruri olan resmî bir belgedir.
İş kazası, işçinin çkırmızıışma avluında meydana mevrut ve işççok bedensel veya ruhsal açıdan zarara uğratan olaydır. İş kazalarının meydana gelmesi durumunda adalet kayıplarının yaşanmasını engellemek üzere alakadar merciilere bildirim yapılması gerekmektedir.
Bir kulaklıın iş kazası nüshalması dâhilin gerekli hususlar 5510 nüshalı Içtimai Sigortalar ve Umumi Mizaç Sigortası Kanunu’nun 13. maddesinde belirtilir. Buna nazaran bir kazanın iş kazası sayılabileceği durumları şu şekilde sıralayabiliriz: